ÖN MÁR TUDJA, MI AZ ALKALMAZOTT TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNY?

MI SEM TUDTUK PÁR ÉVE. EGY ÁTTÖRÉST JELENTŐ ÚJ TREND

HA ÉRDEKLI, KATTINTSON IDE

 


Terhesség, szoptatás, meddőség


Igen sokszor felmerül pár kérdés azzal kapcsolatban, hogy a lúgosító zöld italt lehet-e fogyasztani terhesség alatt, majd később szoptatás alatt.

Terhesség

1. A terhesség alatt nemcsak hogy lehet, de egyenesen „kötelező” a zöld ital fogyasztása. Ekkor ugyanis a szervezetnek még sokkal több lúgos anyagot kell előállítania, mint egyébként. A magzatvíz igen lúgos, sokkal lúgosabb, mint bármi más a testben. Ahhoz, hogy a szervezet ne az anya lúgos ásványi raktáraiból vonja ki pl. a kalciumot (csontokból és fogakból), elengedhetetlen, hogy a táplálkozás eltolódjon a lúgosító ételek és italok felé. Az egyik legegyszerűbb mód az, ha az anya folyadékbevitel céljából csak lúgosító zöld italt iszik, méghozzá jelentős mennyiségben, így a szervezet sokkal könnyebben meg tud birkózni a nagy kihívással.

Nem elhanyagolható szempont a zöld ital egyik összetevőjének, a zöld pornak a rostanyag tartalma sem. Ez rendben tartja az emésztést, ami ugyancsak fontos egy terhes nőnél.

A zöld italban található klorofill is hozzájárul a szervezet igényeinek kielégítéséhez, illetve a magzat testének egészséges fejlődéséhez. A klorofillról azt tartják, hogy kiválóan segíti az egészséges vér termelődését, a magzat összes szerve pedig a vérsejtekből alakul ki, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy azok a vérsejtek mennyire egészségesek.

Az egyetlen dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni, ha a várandós anyuka a terhesség alatt kezdi el a zöld ital fogyasztását (tehát nem fogyasztotta már azt megelőzően is folyamatosan), a FOKOZATOSSÁG. Ez mindig fontos szempont, de egy várandós anyukánál még annál is fontosabb.

A szervezet méregtelenítése ugyan nem befolyásolja a magzatot negatívan, hiszen a magzat vérébe nem kerül bele az anya szervezetéből, véréből semmilyen méreganyag, viszont nem volna helyes és kellemes, ha egy várandós anyuka egész álló nap a vécén csücsülne, mert erős méregtelenítésbe kezd a szervezete, a hirtelen felszabaduló (addig a szervezetben lerakódva tárolt) mérgeknek ugyanis hirtelen és gyorsan távozniuk kell. A várandós kismamának ez nem nagyon hiányzik. De ha betartja azt a szabályt, amit egyébként mindenki másnak is melegen ajánlunk (szépen fokozatosan növeli a zöld ital adagot a napi pár deciről akár a napi több literig is), akkor a lúgosítás nem csupán az anyának tesz jót, hanem a baba egészségét is elősegítheti.

Szoptatás

2. A szoptatás alatti időszakról is elmondható szinte ugyanaz, ami a terhesség alatti időszakról. Annyi módosítást kell itt tenni, hogy a szoptatás időszakában a kismama folyadékigénye még a korábbinál is nagyobb, amit jó, ha nem savasító italokkal (szénsavas üdítők, szörpök, kakaó, kávé, sör, szódavíz, magas cukortartalmú gyümölcslevek) próbál kielégíteni, hanem inkább gyógynövény teákkal és/vagy a lúgosító zöld itallal, vagy egyszerűen lúgos vízzel (amit bioboltokban lehet kapni vagy otthon a megfelelő eszközzel elő lehet állítani). A napi 3-4-5 liter folyadék lehet mind zöld ital vagy részben zöld ital és részben lúgos víz és/vagy gyógyteák. Itt is a FOKOZATOSSÁG a leglényegesebb, ha a kismama most kezdi el a lúgosítást. Igen gyakori tévhit (ami a tájékozatlanság vagy a félretájékoztatás és felesleges óvatosság eredménye), hogy a kismama épp a zöld italtól tart, annak fogyasztását eltolja: „majd a terhesség vagy szoptatás időszaka után”. Ezzel pedig megfosztja saját magát és a babát egy jelentős előnytől, és olyan problémák kialakulását NEM előzi meg, amelyek könnyen elkerülhetők lettek volna.

Meddőség – lehet mégis esély?

A fenti két téma volt az örömteli két téma, hiszen akárhogyan is, de a terhesség és a szoptatás még az esetleges problémákkal együtt is legtöbbször pozitív tapasztalat, és a kismama akkor is boldog, ha történetesen e két időszak bizonyos áldozatokkal jár.

Amit viszont nem lehet elfogadni, az az, ha valaki babát szeretne, de nem megy. Ezzel kapcsolatban érdemes meghallgatni annak a rádióműsornak egy részletét, ami a Kossuth adón hangzott el 2010. október 19-én du. 16 óra körül. Hallgassuk meg, mi történt, miután a már nem is annyira fiatal pár eldöntötte, hogy megpróbálják a természetes utat, a méregtelenítést és az egészségesebb táplálkozást:
 

Get the Flash Player to see this player.

A nyilatkozó hölgy jó ismerősünk, valójában mi ismertettük meg a családot a zöld itallal, miután jónéhány lombikbébi programon voltak már túl – eredménytelenül. Itt pedig két kép látható a két kislánnyal, akik a méregtelenítés és a lúgosító életmódra történt áttérés után fogantak és születtek: