Terhesség, szoptatás, meddőség


Igen sokszor felmerül pár kérdés azzal kapcsolatban, hogy a lúgosító zöld italt lehet-e fogyasztani terhesség alatt, majd később szoptatás alatt.

Terhesség

1. A terhesség alatt nemcsak hogy lehet, de egyenesen „kötelező” a zöld ital fogyasztása. Ekkor ugyanis a szervezetnek még sokkal több lúgos anyagot kell előállítania, mint egyébként. A magzatvíz igen lúgos, sokkal lúgosabb, mint bármi más a testben. Ahhoz, hogy a szervezet ne az anya lúgos ásványi raktáraiból vonja ki pl. a kalciumot (csontokból és fogakból), elengedhetetlen, hogy a táplálkozás eltolódjon a lúgosító ételek és italok felé. Az egyik legegyszerűbb mód az, ha az anya folyadékbevitel céljából csak lúgosító zöld italt iszik, méghozzá jelentős mennyiségben, így a szervezet sokkal könnyebben meg tud birkózni a nagy kihívással.

Nem elhanyagolható szempont a zöld ital egyik összetevőjének, a zöld pornak a rostanyag tartalma sem. Ez rendben tartja az emésztést, ami ugyancsak fontos egy terhes nőnél.

A zöld italban található klorofill is hozzájárul a szervezet igényeinek kielégítéséhez, illetve a magzat testének egészséges fejlődéséhez. A klorofillról azt tartják, hogy kiválóan segíti az egészséges vér termelődését, a magzat összes szerve pedig a vérsejtekből alakul ki, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy azok a vérsejtek mennyire egészségesek.

Az egyetlen dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni, ha a várandós anyuka a terhesség alatt kezdi el a zöld ital fogyasztását (tehát nem fogyasztotta már azt megelőzően is folyamatosan), a FOKOZATOSSÁG. Ez mindig fontos szempont, de egy várandós anyukánál még annál is fontosabb.

A szervezet méregtelenítése ugyan nem befolyásolja a magzatot negatívan, hiszen a magzat vérébe nem kerül bele az anya szervezetéből, véréből semmilyen méreganyag, viszont nem volna helyes és kellemes, ha egy várandós anyuka egész álló nap a vécén csücsülne, mert erős méregtelenítésbe kezd a szervezete, a hirtelen felszabaduló (addig a szervezetben lerakódva tárolt) mérgeknek ugyanis hirtelen és gyorsan távozniuk kell. A várandós kismamának ez nem nagyon hiányzik. De ha betartja azt a szabályt, amit egyébként mindenki másnak is melegen ajánlunk (szépen fokozatosan növeli a zöld ital adagot a napi pár deciről akár a napi több literig is), akkor a lúgosítás nem csupán az anyának tesz jót, hanem a baba egészségét is elősegítheti.

Szoptatás

2. A szoptatás alatti időszakról is elmondható szinte ugyanaz, ami a terhesség alatti időszakról. Annyi módosítást kell itt tenni, hogy a szoptatás időszakában a kismama folyadékigénye még a korábbinál is nagyobb, amit jó, ha nem savasító italokkal (szénsavas üdítők, szörpök, kakaó, kávé, sör, szódavíz, magas cukortartalmú gyümölcslevek) próbál kielégíteni, hanem inkább gyógynövény teákkal és/vagy a lúgosító zöld itallal, vagy egyszerűen lúgos vízzel (amit bioboltokban lehet kapni vagy otthon a megfelelő eszközzel elő lehet állítani). A napi 3-4-5 liter folyadék lehet mind zöld ital vagy részben zöld ital és részben lúgos víz és/vagy gyógyteák. Itt is a FOKOZATOSSÁG a leglényegesebb, ha a kismama most kezdi el a lúgosítást. Igen gyakori tévhit (ami a tájékozatlanság vagy a félretájékoztatás és felesleges óvatosság eredménye), hogy a kismama épp a zöld italtól tart, annak fogyasztását eltolja: „majd a terhesség vagy szoptatás időszaka után”. Ezzel pedig megfosztja saját magát és a babát egy jelentős előnytől, és olyan problémák kialakulását NEM előzi meg, amelyek könnyen elkerülhetők lettek volna.

Meddőség – lehet mégis esély?

A fenti két téma volt az örömteli két téma, hiszen akárhogyan is, de a terhesség és a szoptatás még az esetleges problémákkal együtt is legtöbbször pozitív tapasztalat, és a kismama akkor is boldog, ha történetesen e két időszak bizonyos áldozatokkal jár.

Amit viszont nem lehet elfogadni, az az, ha valaki babát szeretne, de nem megy. Ezzel kapcsolatban érdemes meghallgatni annak a rádióműsornak egy részletét, ami a Kossuth adón hangzott el 2010. október 19-én du. 16 óra körül. Hallgassuk meg, mi történt, miután a már nem is annyira fiatal pár eldöntötte, hogy megpróbálják a természetes utat, a méregtelenítést és az egészségesebb táplálkozást:
 

Get the Flash Player to see this player.

A nyilatkozó hölgy jó ismerősünk, valójában mi ismertettük meg a családot a zöld itallal, miután jónéhány lombikbébi programon voltak már túl – eredménytelenül. Itt pedig két kép látható a két kislánnyal, akik a méregtelenítés és a lúgosító életmódra történt áttérés után fogantak és születtek: